Ραγδαία αύξηση των νοσηλίων οδηγεί σε κατάρρευση τα Ταμεία

Ραγδαία αύξηση των νοσηλίων οδηγεί σε κατάρρευση τα Ταμεία

Αρ. Πρωτ. 5398/03.02.2012

Προς Υπουργούς:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

- Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Η πολιτική της Κυβέρνησης στον ευαίσθητο χώρο της υγείας έχει πλέον ναυαγήσει. Η υγεία στη χώρα μας έχει χάσει πλέον τον δημόσιο χαρακτήρα της και η κατάσταση, που επικρατεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα, είναι τριτοκοσμική. Κινδυνεύει να γίνει, όμως, ακόμη πιο τραγική εξαιτίας των τεράστιων ελλειμμάτων που θα αποκτήσουν τα νοσοκομεία, λόγω της αύξησης των νοσηλίων. Τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), που υπογράφηκαν πρόσφατα από τους συναρμόδιους Υπουργούς, αναμένεται να επιβαρύνουν αρνητικά τα ασφαλιστικά ταμεία και να οδηγήσουν σε πλήρη απαξίωση να νοσοκομεία.

Η αύξηση των νοσηλίων αφορά σε όλους τους νοσηλευόμενους για κάθε ενδεχόμενη πάθηση. Τα νοσήλια αυτά τα καταβάλλουν τα ασφαλιστικά Ταμεία και οι ανασφάλιστοι μόνοι τους, που σημειωτέον πολλοί από αυτούς είναι άνεργοι. Η κατάσταση θα είναι δυσχερής εάν σύντομα δεν ενεργήσει το αρμόδιο Υπουργείο και δεν λάβει πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση των παροχών του συστήματος υγείας. Οι Έλληνες πολίτες έχουν κάνει υπεράνθρωπες θυσίες και δεν είναι δυνατόν να στερούνται την πρόσβασή τους στο αγαθό της υγείας.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Πώς προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της αύξησης των νοσηλίων, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην κατάρρευση των ασφαλιστικών Ταμείων και στην αύξηση των ελλειμμάτων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων;